U bent hier
IJskelder en grottencomplex kasteeldomein van Loppem in Zedelgem krijgt opknapbeurt
Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor de restauratie van ijskelder en grottencomplex kasteeldomein van Loppem in Zedelgem. De Vlaamse overheid kent hiervoor een premie van 87.672 euro toe. Deze middelen komen uit het relanceplan Vlaamse Veerkracht, waarmee de Vlaamse Regering 4,3 miljard euro investeert om het economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis.
“De ijskelder en het grottencomplex op het kasteeldomein van Loppem worden opgeknapt. Dit prachtige domein is gebaat met regelmatig onderhoud. Zo werden al eerder dit jaar premies toegekend voor het herstel van de afsluitmuur en voor baggerwerken”, aldus minister Matthias Diependaele. “Onroerend erfgoed vertelt vaak een lokaal verhaal en geeft mee vorm aan onze Vlaamse identiteit. Dankzij middelen uit het relanceplan kan de gemeente ondersteuning krijgen om dit kasteeldomein te onderhouden en toegankelijk te maken voor iedereen. Door te investeren in een project met een culturele en sociale finaliteit zorg ik ervoor dat het economisch en maatschappelijk weefsel kan herstellen na de coronacrisis.”
De ijskelder en het grottencomplex in het kasteelpark van het kasteeldomein van Loppem hebben nood aan onderhoudswerken. De ijskelder is in slechte staat en verder aftakeling wordt tegengegaan. Zo wordt ervoor gezorgd dat vleermuizenverblijf in de kelder behouden blijft. Ook het grottencomplex op het domein krijgt een onderhoudsbeurt. De gewelven worden beschermd met teelaarde en stabiliteitsproblemen worden opgelost met een laag mager beton. Onder begeleiding is het grottencomplex te bezoeken.
Het kasteeldomein van Loppem is sinds 1985 beschermd als monument en als cultuurhistorisch landschap. Voor deze onderhoudswerken is een premie van 87.672 euro toegekend.
In 2018 is een beheersplan voor de site goedgekeurd. Dat beheersplan is een draaiboek voor de komende 24 jaar waarin beschreven staat hoe de site beheerd zal worden zodat de erfgoedwaarden bewaard blijven.
Vlaamse Veerkracht
Vlaanderen zal de komende jaren met het relanceplan Vlaamse Veerkracht 4,3 miljard euro investeren om ons economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis. Onroerend erfgoed moet haar steentje hiertoe bijdragen.
Minister Diependaele: “Investeren in ons onroerend erfgoed draagt in de eerste plaats bij tot werkgelegenheid in de bouw- en restauratiesector. Maar door ons patrimonium te gebruiken als toeristisch uithangbord levert deze investering op termijn ook een economische meerwaarde op. We maken van Vlaanderen een aantrekkelijke plek om in te wonen, te ondernemen, te bezoeken en te genieten.”
Meer informatie over dit monument:
https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/209986
Het beheersplan: