Gemeenteraad 22 juni

Op 21 augustus 2023, over deze onderwerpen: Afdelingsnieuws

Opnieuw was onze fractie het productiefst tijdens deze laatste gemeenteraad voor het verlof.

Om de werken van de Groenestraat te realiseren zijn een drietal grondverwervingen nodig. Na toelichting van dit punt door schepen Dehaemers, stelde raadslid Ann Pattyn hem de vraag wat de term ‘uitwinningsvergoeding’ (2 maal vermeld in het agendapunt) juist betekent. De schepen vroeg waar deze term juist vermeld stond in de tekst en moest initieel het antwoord schuldig blijven, maar na wat opzoekingswerk kwam hij wat later uiteindelijk toch nog op de proppen met een verklaring.

Binnenkort worden OVAM-vaststellers ingezet tegen zwerfvuil. In deze gemeenteraad werd een aantal namen aan de lijst toegevoegd met hun brevet van opleiding bijgevoegd. De initiële namen werden op de gemeenteraad van september 2022 al bekend gemaakt, maar toen werden geen brevetten bijgevoegd. In dat opzicht stelde raadslid Ann Pattyn de vraag wat juist het verschil is.  Volgens schepen Timmerman betreft het een vergetelheid, maar allen kregen dezelfde opleiding en brevet.

De beheersovereenkomst en bruikleenovereenkomst voor onroerende goederen tussen IVBO en de gemeente Zedelgem betreffende het containerpark deed bij onze fractie toch een aantal vragen rijzen. Raadslid Ann Pattyn vroeg schepen Timmerman wat de budgettaire impact is van de kostendekkende vergoeding in geval van overname door IVBO. Volgens de schepen valt het onderhoud en de kosten voor de afvalverwerking ten laste. De kost voor het installeren van een weegbrug valt dan weer ten laste van de gemeente. Vanaf 1 juli staat IVBO in voor de uitbating van het park.  Nochtans bedraagt de werkingsbijdrage voor de tweede helft van 2023, meer dan de helft van het voorzien jaarbedrag, nog volgens raadslid Pattyn. De schepen zal het navragen … Aansluitend vroeg raadslid Pattyn of er gewaakt zal worden over de kostprijs van een bezoek aan het containerpark, waarop de schepen antwoordde ‘dat er gestreefd zal worden om de impact zo laag mogelijk te houden’… Gezien eerder werd aangegeven dat de administratie en organisatie van het containerpark danig veel tijd absorbeert van de betrokken ambtenaren, vroeg raadslid Pattyn zich af wat dit als gevolg heeft voor de betrokken dienst. Schepen Timmerman repliceerde hierop dat de milieudienst enorm opgeslorpt wordt door de vele dossiers en de complexe wetgeving inzake milieu … Uiteindelijk komt naar voren dat het absoluut niet duidelijk is wat en hoeveel de meerwaarde zal bedragen bij overdracht van het Zedelgems containerpark aan IVBO.  Kortom er is geen duidelijke kosten-baten analyse gebeurd!

Ook bij de goedkeuring van de agenda en aanstelling van een vertegenwoordiger van de raad van bestuur van IVBO kwam onze fractie opnieuw in actie. Zo viel te lezen in de jaarrekening dat 6,2 miljoen € onder de noemer ‘diensten en diverse goederen’ geplaatst worden. Volgens raadslid Naessens werden verschillende investeringen gedaan, zoals het warmtenet. Tevens wordt in het verslag een vergelijking gemaakt tussen een aantal gemeenten wat restafval betreft. Hieruit blijkt dat Zedelgem slechter presteert dan vergelijkbare gemeente Oostkamp, volgens raadslid Ann Pattyn. Raadslid Naessens geeft aan dat Zedelgem pionier is op het gebied van recyclage, waarop raadslid Pattyn antwoordt dat ze het jammer vindt dat dit niet blijkt uit de cijfers in het jaarverslag.

Bij het reglement werkingssubsidies erkende socio-culturele verenigingen en het reglement plussubsidie fanfares en harmonieën, geeft raadslid Eddy De Wispelaere aan tevreden te zijn met de vereenvoudiging van het reglement, maar stelt zich de vraag of de afschaffing van het vroegere puntensysteem er al dan niet komt op vraag van de ambtenaren.  Een pluim voor de ambtenaren die dit alles vroeger tot een goed einde brachten.

Bij het politiereglement betreffende de parkeerregeling op de parking ter hoogte van Torhoutsesteenweg 46 stelde raadslid Eddy De Wispelaere zicht serieus vragen.  Enerzijds gaf de verkeerscommissie negatief advies, terwijl het college het tegenovergestelde invoert. Al de afgelopen jaren heeft het college bijgevolg een gedoogd beleid hieromtrent gevoerd.

Tijdens het punt over de adviesvraag over de voorlopige vaststelling van het ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan van de vervoerregio Brugge, gaf schepen Dehaemers raadslid Eddy De Wispelaere te kennen dat hij niet kon antwoorden op zijn eerder gestelde schriftelijke vraag ‘wat er nu juist veranderd is voor Zedelgem’, omdat dit volgens de schepen 4 dagen werk zou betekenen voor zijn mobiliteitsambtenaar.  In de verslagen van de vervoersregio staat genoteerd dat de burgemeester van Brugge voorstelt dat iedere bestuurder regelmatig zijn gemeente zou inlichten. In datzelfde verslag valt te lezen dat Zedelgem voorstelt om niet via de gemeenteraden terug te koppelen, maar wel via de regionale raden … Daarnaast wijst raadslid De Wispelaere op de diverse hiaten in het plan voor Zedelgem (verbinding Aartrijke-Torhout, wegvallen lijn 72 Merkenveld, de organisatie aan het station, …), waarop schepen Dehaemers aangeeft dat het voor Zedelgem een of-of verhaal is en geen en-en verhaal.  Raadslid De Wispelaere vraagt alle raadsleden om de verslagen van de vervoerregio er op na te lezen om na te gaan of ze enige inbreng terugvinden van de gemeente Zedelgem …

Na de presentatie van de jaarrekening 2022 door schepen Ann Devriendt vroeg raadslid Ann Pattyn hoe het inmiddels staat met de verkoop (sedert 1 september 2021) van de 18 appartementen van het Veltershof.  Blijkt dat er nog maar 5 verkocht zijn… Raadslid Pattyn vroeg ook wat de totale kostprijs voor het Veltershof nu uiteindelijk is geworden.  Dit bedrag wordt ons nog bezorgd. Daarnaast informeerde het raadslid naar de stand van zaken betreffende de gebudgetteerde speelpleintjes, waarop schepen Vermeulen antwoordde dat ze er mee bezig is …

 

Zoals steeds bekijkt de N-VA-fractie alle agendapunten met een kritische blik, zoals u dat van ons gewoon bent.  Heeft u nog vragen of bemerkingen? Laat het ons weten. Graag nodigen wij u ook uit om onze enquête in te vullen, zodat wij uw ongezouten mening kunnen vernemen over een aantal thema’s: https://zedelgem.n-va.be/enquete/uw-mening-telt-iedereen-burgemeester?

 

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is