Gemeenteraad 28 januari 2021

Op 10 februari 2021

Eerste gemeenteraad van 2021, die ook deze keer digitaal doorging, zonder de verontschuldigde burgemeester.  Een overzicht van de items waarbij onze raadsleden zich manifesteerden.

Secretariaat – Lokale bronopsporing en contactonderzoek COVID-19-pandemie - Beslissing college d.d. 8 december 2020 - bekrachtiging en goedkeuring samenwerkingsovereenkomst

Binnen de eerstelijnszone vervult Zedelgem de trekkende rol.  Ons raadslid Jean-Pierre De Groodt stelde de vraag wat dit concreet betekent.  Volgens de algemeen directeur centraliseert Zedelgem de administratie van de gemeenten en fungeert als communicator met de Vlaamse Gemeenschap.  Daarnaast vroeg Jean-Pierre zich ook af, hoe en door wie de 3 ambtenaren, die hiervoor zullen worden ingezet, zullen worden vergoed.

Jeugd – Subsidiereglement kadervorming voor jeugd - Subsidiereglement voor jeugd(werk)initiatieven - goedkeuring

Dit stond op de agenda van de GR in december, maar werd op vraag van onze fractie uitgesteld naar de volgende GR.  Reden: geen gefundeerde goedkeuring door de leden van de jeugdraad.

Blijkt dat de goedkeuring nu alsnog gebeurd is door de jeugdraad op basis van een document op datum van 8 december.  Vreemd dat dit document nog niet werd opgenomen toen dit punt aan bod kwam op de GR van 17 december. Opnieuw had fractieleider Eddy De Wispelaere een aantal bemerkingen (ook te bekijken vanaf minuut 28 van de digitale opname van de GR: https://www.youtube.com/watch?v=Z4iO_4i5jBI&feature=youtu.be ) We blijven ons ernstige vragen stellen over de werking van de jeugdraad.  Gezien blijkbaar geopteerd wordt voor een kern die beslissingen neemt, bestaat het risico dat de jeugdraad herleid worden tot een aantal ja-knikkers, in het bijzijn van een schepen en een paar ambtenaren. Wij pleiten voor inspraak van de jeugd.

Sociale zaken – Afsluiten samenwerkingsovereenkomst met het CGG ikv besteding Vlaamse middelen met betrekking tot armoedesbestrijding naar aanleiding van de COVID19-pandemie - beslissing

Psychische kwetsbaarheid werd als knelpunt vastgesteld en door de expertise van het CGG (Centrum Geestelijke Gezondheidszorg) hieromtrent en de reeds bestaande werking van de PET (Psychiatrisch Expertise Team) werd gekozen om hiervoor met hen samen te werken.  

Ook uithuiszetting zou een toenemend probleem zijn.  Raadslid De Groodt stelt de vraag (digitale opname : minuut 54) in welke mate dit ook in Zedelgem het probleem is, en of hierover cijfers bekend zijn.  De gegevens zullen door de schepen bezorgd worden.  Daarnaast vroeg ons raadslid ook af waarom Beernem niet instapt in deze samenwerking.  Blijkt dat Beernem zelf al over een psychiatrisch centrum beschikt, en bijgevolg geen meerwaarde ziet in samenwerking.  Tot slot vroeg De Groodt ook nog hoe de praktische detectie van deze probleemgevallen gebeurt.  Volgens schepen Goes moet men zich melden bij de sociale dienst waarna men doorverwezen wordt naar het CGG.

Milieu – Invoeren ophaling GFT – Invoeren ophaling P+MD - beslissing

Onze fractie, bij monde van Ann Pattyn (digitaal vanaf 1u16’), steunt het initiatief om GFT afzonderlijk op te halen, en vooral het feit dat de zakken die hiervoor zullen worden gebruikt GEEL zullen zijn.

Op haar vraag welke gewichtsbeperking er zal zijn op de GFT-zakken kon schepen Naessens niet antwoorden.  Raadslid Pattyn stelt vast dat luiers niet meer naar het containerpark mogen gebracht worden, waardoor vuilzakken zwaar worden. Volgens schepen Naessens ligt de oorzaak bij het feit dat luiers niet meer gerecycleerd kunnen worden.

Interpellatie van de Groenfractie in verband met het masterplan Groene Meersen en het woonuitbreidingsgebied Patrijzenhoek

Groen-fractieleider Martine De Meester wijst op de problematiek van het op stapel staande project in de Patrijzenhoek.  Hierbij gebruikt ze argumentatie die onze fractie al eerder naar buiten had gebracht.

Fractieleider Eddy De Wispelaere sluit hier op aan (digitaal vanaf 2u12’) en verwijst naar het masterplan van de Snellegemstraat en de herlokalisering van de school.

De plotselinge switch van Zedelgem-West naar de Patrijzenhoek ligt volgens schepen Naessens bij het feit dat agrarisch gebied moeilijk om te zetten is.  Daarnaast  was de druk van de school danig hoog omdat ze subsidies dreigde te verliezen …

De N-VA-fractie vreest dat het inpalmen van de patrijzenhoek voor de bouw van scholen en woningen een rem zet op de uitbreidingsmogelijkheden van sportinfrastructuur op de Groene Meersen.  Daarnaast stelt onze fractie zich eveneens vragen bij de ontsluiting en de daaraan gekoppelde mobiliteitsproblematiek.

Bekijk de volledige gemeenteraad via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=Z4iO_4i5jBI

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is