Gemeenteraad 27 oktober

Op 14 november 2022, over deze onderwerpen: Afdelingsnieuws

Opnieuw had deze gemeenteraad niet veel om het lijf. De agenda werd afgehaspeld in een uur en een kwart… Gelukkig kwam onze fractie af en toe gepast tussen, anders was de opvoering al na minder dan een uur afgelopen.

Fractieleider Eddy De Wispelaere vroeg schepen Dehaemers naar extra duiding bij het punt over de verwerving van een perceel grond ter hoogte van de spoorweg voor de realisatie van een fietsdoorsteek. Raadslid De Wispelaere begreep niet waarom deze gronden nu zo plotseling verworven dienen te worden. Uit geen enkel document blijkt dat er, sedert 2019, recent overleg was tussen de gemeente en AWV en/of Infrabel voor het aanleggen van een fietstunnel in de nabije toekomst. Volgens schepen Dehaemers waren en sedert 2019 geen gesprekken meer, terwijl schepen Naessens aangaf dat er wél gesprekken zijn geweest.(?) Volgens schepen Dehaemers kadert deze aankoop in een visie betreffende het masterplan site Sint-Maarten. Naar onze mening een vrij beperkte visie, gezien er totaal nog geen idee is waar de fietsdoorsteek aan de andere kant van de Autobaan zou uitkomen, laat staan hoe de helling er daar zou uitzien. Het perceel, dat eigendom is van scholengroep Karel de Goede, ligt tegenover Carrefour Loppem/Opel garage Deketelaere. Onze fractie is het idee van een (fietsen)doorsteek zeker genegen, maar ziet de sense of urgency van een overhaaste aankoop niet onmiddellijk in. Dit in de wetenschap dat het politiekantoor aan het POV al meer dan 30% duurder zal uitvallen dan werd begroot, en ook voor de site Sint-Maarten meer zal moeten worden opgehoest dan initieel voorzien. Mocht Infrabel aangeven dat zij de werken willen starten, dan zullen zij vermoedelijk niet de volgende dag de eerste spade in de grond stoppen…

Onze raadsleden werd om goedkeuring gevraagd van de overheidsopdracht van de energetische dakrenovatie van de sporthal De Bosserij in Veldegem.  Raadslid Ann Pattyn gaf aan dat zij deze investeringen nergens kon terugvinden in het meerjarenplan, waarop schepen Naessens antwoordde dat hij een overzicht van de investeringen zou doorsturen.

Ook deze gemeenteraad kwamen de kerkfabrieken aankloppen voor extra centen, dit gezien de stijgende energiekosten.  De kerkfabrieken van Veldegem, Aartrijke, Loppem hebben het licht gezien, de anderen volgen wellicht nog… Ook altijd fijn te zien in de betrokken correspondentie met het bisdom dat de bisschop altijd bliksemsnel zijn toestemming verleent voor de gevraagde investeringen (op kosten van onze gemeente). Raadslid Ann Pattyn had nog een boekhoudkundige vraag over het overzicht van de diverse investeringen. Blijkt dat enveloppes met investeringen kunnen overgedragen worden naar een volgend budgetjaar, volgens schepen Devriendt.

Bij het punt over de wijziging van de personeelsformatie stelde raadslid Ann Pattyn de vraag hoe ver het staat met de aanwerving van een ambtenaar lokale economie. Naar verluidt zou dezelfde persoon ingezet worden voor lokale economie in Jabbeke? Schepen Naessens verduidelijkte dat het makkelijker is om een kandidaat te vinden die voltijds werkt dan iemand die deeltijds werkt. Toch nog even toevoegen dat een eerdere studie, die werd uitgevoerd in opdracht van de gemeente Zedelgem, uitwees dat actiepunt nummer 1 was om een voltijds ambtenaar lokale economie aan te stellen… Ann Pattyn stelde ook de vraag of de economische activiteiten in Jabbeke gelijkaardig zijn als Zedelgem, waarop algemeen directeur Sabine Vermeire aangaf dat het de bedoeling is om een ambtenaar te delen, maar in beide gemeenten met een afzonderlijke aanpak.. Raadslid Eddy De Wispelaere pikte in en stelde de vraag of het klopt dat de cultuurambtenaar vertrekt. Het blijkt om een vervanging te gaan. Het zoveelste personeelslid dat de gemeente verlaat…

Tenslotte werd het aangepast wegentracé voorgesteld in het kader van de vergunningsaanvraag door Vivendo in de wijk De Linde.

 

OCMW raad

Bij het item over de verkoop van de woning in de Eernegemstraat, stelde raadslid Ann Pattyn de vraag of het de bedoeling is dat het OCMW nog aan sociale verhuring doet. Volgens schepen Goes is dit in principe enkel nog in geval van noodsituaties. Ook trok Ann Pattyn de timing van de verkoop in twijfel, gezien de stijging van de vastgoedprijzen.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is