Gemeenteraad 25 maart 2021

Op 6 april 2021

Gemeenteraad 25 maart 2021

Gezien de aanhoudende pandemie ook dit keer een digitale zitting, met bitter weinig wereldschokkende agendapunten.

Zo werd beslist dat de werkingssubsidies voor sport-, jeugd- en cultuurverenigingen voor het werkjaar 2021 100% van het toegekende bedrag van 2019 zullen bedragen, en niet 150 % zoals in coronajaar 2020. Hierop reageerde raadslid Eddy De Wispelaere dat het meer gepast zou zijn om ook in 2022 (zelfs in 2023) de verenigingen 100 % van de werkingssubsidies uit te keren zonder dossiers te moeten indienen en hier extra middelen (zowel financieel als logistiek) te voorzien, omdat heel wat verenigingen en vrijwilligers het moeilijk zullen hebben. De diverse verenigingen zullen best wel wat extra stimulans kunnen gebruiken om tot het ritme van het vroegere verenigingsleven terug te keren. Het verenigingsleven maakt een belangrijk deel uit van het DNA in onze samenleving in de verschillende dorpsgemeenschappen. Daarnaast stelde De Wispelaere aan bevoegd schepen Verhaeghe eveneens de vraag of de raadsleden een uitgewerkt overzicht kunnen krijgen hoe de door de overheid geschonken 250.000 euro bestemd voor de verenigingen nu effectief werd verdeeld. We zijn benieuwd.

Er liggen plannen op tafel voor de uitbreiding van de begraafplaats in Veldegem. Raadslid De Groodt stelde hieromtrent een aantal vragen. Naast de bezorgdheid of ook niet-Veldegemnaren hier in de toekomst een laatste rustplaats zullen toegewezen krijgen, wees hij ook op een ander aspect. Tijdens de GR van oktober 2020 stelde onze fractie voor om in de toekomst werk te maken van een begraafbos/urnebos. Toen kregen wij het antwoord van schepen Naessens dat hiervoor de nodige ruimte moest gezocht worden. In Veldegem is die ruimte nu beschikbaar, maar schepen Haesaert gaf te kennen ‘dat ze zouden kijken wat ze zouden doen’. Helaas moeten wij andermaal vaststellen dat aangebrachte ideeën ‘meegenomen’ worden, maar dat er geen rekening mee wordt gehouden.

Raadslid De Groodt stelde ook een vraag n.a.v. het relanceplan Vlaamse veerkracht. Hierbij wordt door de Vlaamse regering 150 miljoen euro vrijgemaakt voor de aanleg van of verbetering/onderhoud van gemeentelijke fietsinfrastructuur. Zedelgem kan rekenen op een maximum subsidie van 517.080 euro. Per 2 euro die de gemeente investeert, past de Vlaamse
overheid 1 euro bij. Grofweg zou een investering van 1.500.000 euro ‘maar’ 1.000.000 euro kosten. Terwijl er in de meerjarenplanning 1,18 miljoen euro voorzien is voor verkeersveilige fietsmobiliteit loopt schepen Dehaemers (die schriftelijk reageerde wegens verontschuldigd) niet echt warm voor deze subsidie ‘omdat het allemaal niet zo ‘simpel’ lijkt als het is.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is