Gemeenteraad 25 januari

Op 7 februari 2024, over deze onderwerpen: Afdelingsnieuws

Ook deze gemeenteraad blonk uit in kortstondigheid.  Het evenement nam welgeteld 65 minuten in beslag… Ware het niet van de uiteenzetting van het jaaractieplan 2024 door majoor De Langhe van de brandweerzone, anders was de gemeenteraad al na 45 minuten afgelopen.

Het zal u niet verwonderen dat de N-VA-raadsleden als énige fractie het woord namen om op een aantal punten vragen te stellen.

Zo stelde raadslid Eddy De Wispelaere een aantal vragen over de praktische werking van het actieplan van de hulpzone 1. Dit onder meer over het succes van de ideeënbus, de aanstelling van een nieuw diensthoofd, het verschil tussen postgebonden en zonegebonden brandweermannen en waarom ambulanciers de ambulances niet zullen bemannen maar wel brandweermannen. Daarnaast stelde hij de vraag in welke mate er verslaggeving kon worden nagelezen waarop duidelijk was in welke mate de diverse betrokken burgemeesters vragen hadden gesteld.  

Bij de goedkeuring van het recht van opstal voor de vernieuwing van TC Zedelgem gaf raadslid Ann Pattyn aan dat onze fractie uitermate tevreden is dat er, na veel getalm, finaal een oplossing werd gevonden. De realisatie wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van 330.676 € toegekend door Vlaams Minister Ben Weyts. Ons raadslid vroeg zich echter af waar alle sporters hun auto zullen parkeren, gezien er geen enkele parkeerplaatsvoorzien is in de onmiddellijke omgeving.  Schepen Charlotte Vermeulen zei dat de bezoekers van TC Zedelgem voortaan dienen te parkeren op de parking aan de sporthal/zwembad. Onze fractie voorspelt een wirwar van geparkeerde auto’s in de nabijgelegen straten. Daarnaast formuleerde Ann Pattyn nog een aantal onvolledigheden op het bijgevoegde plan (eerder aangekondigde kleedkamer voetbal en grasheuvel), waarna ze besloot dat ze hoopt dat de uitvoering van de werking sneller zal gaan dan de tijd die de gemeente nodig had om dit dossier op te bouwen.

De fietsvergoeding voor het gemeentepersoneel wordt verhoogd. Raadslid Ann Pattyn vroeg of het personeel beroep kan doen op alle fietskilometers, ook na het bereiken van het fiscaal plafond. Hierop antwoordde schepen Timmerman dat dit het geval was, maar dat er extra belast wordt vanaf het overschrijden van het fiscaal plafond.

Het voorstel om een stuk grond, gelegen naast het voetbalveld van Excelsior, niet te erkennen als watergevoelig overstromingsgebied, zoals voorgesteld door de Vlaamse regering, deed onze fractie de wenkbrauwen fronsen. Raadslid Eddy De Wispelaere gaf te kennen dat we weliswaar begrijpen dat het college aanstuurt op een planologische ruil, maar dat we toch wel verbaasd zijn dat de meerderheid nu pas wakker schiet, terwijl al decennia lang duidelijk is dat deze zone niet kan gebruikt worden als recreatieve zone.

Op het einde van de gemeenteraad stelde raadslid De Wispelaere nog een vraag aan schepen Dehaemers in verband met de Schoolstraat in de Ieperweg in Loppem. Diverse keren gaf ons raadslid eerder aan dat de signalisatie niet conform is met het politiereglement. Dit werd door de schepen ontkend, maar Eddy De Wispelaere gaf zich niet gewonnen, met als resultaat dat dit zal besproken worden in de verkeerscommissie.  

De toon voor 2024 is meteen gezet. De meerderheid wil alles zo snel mogelijk afhaspelen en de andere fracties staan er bij en kijken er naar. Onze fractie recht de rug en zegt tenminste waar het op staat. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is