Gemeenteraad 25 augustus

Op 5 september 2022, over deze onderwerpen: Afdelingsnieuws

De gemeenteraad van augustus had (nog maar eens) niet veel om het lijf. De 10 items werden exact in de tijdspanne van een uur afgehaspeld. Ware het niet dat onze raadsleden ondertussen een aantal vragen stelden, dan was dit nog een kwartier vroeger afgelopen.

Bij het punt over lastvoorwaarden en vergunning van de aanneming van werken, leveringen en diensten voor het verledden van sporthallen en installatie van branddetectie van de sportcomplexen stelde raadslid Eddy De Wispelaere de vraag of de kleedkamers van de Strooien Hane eigenlijk wel nog voldoet aan de hygiënenormen. Meer in het algemeen vroeg hij ook of er eigenlijk wel een actueel overzicht is van de algemene toestand van alle Zedelgemse sportinfrastructuur, en of er hier een inventaris van is en of er al dan niet een planning voor bestaat. Hij verwees hierbij ook naar het paneel dat onlangs naar beneden kwam in de sporthal van de Groene Meersen, terwijl gelukkig niemand aan het sporten was. Schepen Naessens repliceerde dat alles in detail in kaart wordt gebracht.

Eveneens had raadslid bemerkingen bij het item over de goedkeuring van de lastvoorwaarden en de gunningswijze voor de aanneming van werken voor de restauratie van de ijskelder en het grottencomplex in het park van Loppem. Sedert de vorige poging tot aanbesteding bedraagt de meerkost voor het project 30.000 euro! Logische vraag hierbij was of de meerderheid zou rekening houden met deze meerkost in het meerjarenplan. Hetzelfde pijnpunt legde onze fractie eerder ook al bloot bij de goedkeuring van het nieuwe politiekantoor op de site van het POV : een meerkost van één vierde!  Schepen Dehaemers gaf aan dat er wel een subsidie werd toegekend door de Vlaams Regering, maar hij wist niet of de eerder toegekende subsidie ook gradueel is mee gestegen...

Hetzelfde liedje bij de goedkeuring van de lastvoorwaarden en gunningswijze voor de werken aan de verwarming in de Sint-Laurentiuskerk. Hier noteren we eveneens een meerkost van 65.000 euro!

De samenwerkingsovereenkomst voor het onderhoud van de terreinen tussen de gemeente en de voetbalclubs Aartrijke en Veldegem loopt ten einde. De verlenging omvat onder andere een verhoging van de toelage gezien de stijgende kosten.  Raadslid Eddy De Wispelaere vroeg schepen Vermeulen of het contract van voetbalclub Zedelgem dan ook wordt geïndexeerd.  Volgens de schepen is dit niet aan de orde omdat zij nog een lopend contract hebben dat pas over een jaar vervalt.

Raadslid Ann Pattyn had dan weer een bemerking bij het jaarverslag 2021 en –planning 2022 van IGOS. Zowel bij de inkomsten en uitgaven staat 3 x 2000 € onder de rubriek AOP-contracten. Bevoegd schepen Vermeulen kon hier geen antwoord opgeven en zal het navragen… Daarnaast merkte raadslid Pattyn op dat ze het betreurde dat er geen reclame/info werd verspreid over Vlaams kampioenschap G-sportwielrennen dat in onze gemeente werd ingericht.

Schepen Haesaert deed de komende werken aan de Groenestraat uit de doeken, waarop raadslid Ann Pattyn vroeg of er al duidelijkheid is over timing en fasering van de werken.  Volgens de schepen staat hieromtrent in september een vergadering gepland. Op haar vraag of er ook duidelijkheid is over de verkeersstroom tijdens de werken, gaf de schepen te kennen dat hieromtrent overleg moet gebeuren met de aannemer.

Tijdens de vragenronde was de N-VA-fractie, zoals gewoonlijk, het meest actief. Helaas werden 2 vragen van onze fractie doorgeschoven naar een volgende zitting, omdat bevoegd schepen Dehaemers en zijn ambtenaar net terug waren uit verlof en dus niet de tijd hadden om te antwoorden…  Een van die vragen was een herhaling van een vraag die ongeveer een jaar geleden werd gesteld.  Misschien moeten we de zitting van augustus volgend jaar ook schrappen?

Op de vraag van raadslid Ann Pattyn of er, gezien de recente droge periode, in Zedelgem een droogteplan werd ontwikkeld, was het antwoord van schepen Naessens ‘neen’. Volgens de schepen wordt gekeken voor extra buffers en in samenwerking met o.a. Torhout wordt een haalbaarheidsstudie uitgevoerd om na te gaan hoe nog meer water kan gecapteerd worden.

Raadslid Ann Pattyn stelde de vraag of het aangekondigd nog aan te leggen voedselbos hetzelfde lot zal ondergaan als de volkstuintjes: slordig, met onkruid overwoekerde percelen…  Schepen Naessens antwoordde dat er vanaf mei herhaaldelijke controles gebeuren en dat gebruikers van verwaarloosde percelen steeds aangesproken worden. Nog volgens de schepen is het voedselbos een volledig anders concept qua aanleg en verwacht hij dat dit initiatief een groot succes zal worden gezien de grote opkomst bij de infovergadering.

 

OCMW Raad

De verkoop van de appartementen in het Veltershof kan je niet echt een succes noemen. Eén (1) appartement werd inmiddels verkocht sedert juni. Nog 17 te gaan… Volgens schepen Goes zou er voor 3 appartementen nog interesse zijn. Raadslid Ann Pattyn stelde de vraag of het niet vreemd is dat de verkoop via een notaris loopt, maar dat de gemeente zich bezig houdt met de organisatie van een kijkdag en bezoeken ter plaatse.  Onze fractie verklaarde eerder rond dit project dat onze gemeente niet de rol van vastgoedverkoper moet opnemen.  Ook onze voorspelling over een moeizame verkoop van de appartementen dreigt zich te voltrekken.

Raadslid Ann Pattyn vroeg schepen Ellen Goes ook naar de actuele stand van Oekraïense vluchtelingen op Zedelgems grondgebied. Blijkt dat van de 108 personen in maart er nu nog 82 in onze gemeente resideren. Daarnaast polste raadslid Pattyn ook nog naar het aanbod van Nederlandse lessen voor deze doelgroep. Deze gaan opnieuw van start in september.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is