Gemeenteraad 19 december 2019

Op 31 december 2019

Naar maandelijkse gewoonte brengen wij graag een kort verslag uit van de gemeenteraad. De laatste gemeenteraad van 2019 werd vooral gedomineerd door de voorstelling van het meerjarenplan.

Alhoewel er zeker ook positieve zaken in vermeld staan, heeft onze fractie zich onthouden bij de stemming hiervan. Dat omwille van o.a. volgende hoofdzakelijke bemerkingen:

  • Er wordt 9.870.000 euro geïnvesteerd in de realisatie van het dienstencentrum ‘Develter’ in Veldegem, inclusief 18 aanpasbare appartementen. Het college voorziet daarvan 3,3 miljoen euro te recupereren via de verkoop van de appartementen. Dat is zeer optimistisch, gezien er nu reeds leegstand van serviceflats en assistentiewoningen wordt vastgesteld. Onze eerdere kritische bemerkingen (zie GR 27 juni 2019) om de bouw louter te beperken tot het dienstencentrum worden straal genegeerd. Destijds werd de raming van de kostprijs voor Jonckhove in Aartrijke bijna 10% te laag ingeschat. Mogelijks mogen we ons dus ook aan een meerkost van 1 miljoen euro verwachten… 
  • Op de nieuwbouw van een indoor tennishal na, zal de sportinfrastructuur stiefmoederlijk behandeld worden. De geplande investeringen blijven beperkt tot lappen en tappen. Vreemd om vast te stellen dat men in 2020, 2021 en 2022 samen 710.000 euro zal investeren in de gemeentelijke sportinfrastructuur, terwijl pas in 2023 budget wordt voorzien voor het bepalen van een strategische lange termijnvisie over de recreatieve zones in Groot-Zedelgem.
  • Hoewel de lokale economie (meer dan 2000 zelfstandigen in Groot-Zedelgem) de gemeentekas in belangrijke mate spijst, staat hier nauwelijks een return tegenover. In het meerjarenplan zijn nergens maatregelen te bespeuren ter stimulans van de lokale ondernemers. Er wordt 30.000 euro uitgetrokken om het lokale economiebeleid in kaart te brengen en een visie, doelstellingen en acties voor de dienstverlening lokale economie te formuleren. Omgerekend wordt dus 0,1 % van de jaarinkomst van de gemeente geïnvesteerd in lokale economie de komende 5 jaar… 
  • Uit de SWOT-analyse van de zelfevaluatie komt naar voren dat er een duidelijk gebrek is aan een lange termijnvisie op diverse domeinen. De administratie vraagt het bestuur om knopen door te hakken en een visie te formuleren. Beslissingen worden vaak ad hoc genomen en zijn vaak emo-gedreven eerder dan gebaseerd op studierapporten.
  • De gemeente voert een merkwaardig aan- en verkoopbeleid wat betreft onroerende goederen. Zo werden in maart bijvoorbeeld nog een woning aangekocht in de L. Devischstraat in Aartrijke. In 2020 is voorzien om deze terug te verkopen samen met een aanpalende woning, gevolgd door het nabijgelegen sociaal huis in 2021. Er wordt niet overwogen om deze beschikbare ruimte eventueel te benutten om de verkeersknoop in Aartrijke te ontwarren en/of wat meer groen te voorzien.

In de rand hiervan willen we nog maar eens melden dat iedere Zedelgemnaar vanaf 2020 meer zal bijdragen (cfr ons verslag van de vorige gemeenteraad)

Als N-VA-fractie zullen wij jaarlijks de realisaties toetsen aan het meerjarenplan. Belofte maakt schuld!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is