Gemeenteraad 15 december

Op 6 januari 2023, over deze onderwerpen: Afdelingsnieuws

Ook op de laatste gemeenteraad van 2022 stond onze fractie klaar met de nodige vragen en bemerkingen! 

Bij het punt over het inzetten van OVAM vrijwilligers voor het bestrijden van zwerfvuil verwees raadslid Jean-Pierre De Groodt naar zijn interventie tijdens een vorige gemeenteraad waar hij vroeg  in welke mate zijn voorstel tot het verplicht maken van het opruimen van sigarettenpeuken al werd bekeken. In bepaalde steden (Kortrijk bvb), is dit al volledig ingeburgerd. Volgens schepen Naessens was er nog niets voorzien.

Bij de bespreking van het project Loppem Zuid vroeg raadslid Eddy De Wispelaere zich af waarom in de begeleidende documenten vermelding wordt gemaakt van een parking van 38 plaatsen en een aantal appartementsblokken terwijl het fundamenteel eigenlijk gaat over het wisselen van een stuk grond om zodoende wat meer groen ter beschikking te stellen van de burger. Schepen Naessens gaf aan dat deze realisatie volledig past in het kader van het Masterplan Loppem om een doorgang te voorzien van de site Sint-Maarten naar het centrum. Eddy De Wispelaere stelde ook de vraag of de parking voor 38 auto's ook de beschikking zou zijn van de site Sint Maarten gezien, alle parkeerplaatsen nu al vol staan In de straat. Volgens schepen Naessens is er inderdaad nog een mobiliteitsstudie nodig…

Op de agenda stond eveneens de verlenging van de samenwerkingsovereenkomst met de zone Riho in verband met de noodplanning. Hierbij vroeg raadslid Ann Pattyn zich af waarom de gemeente zo laat heeft gereageerd op de brief van de politiezone Riho. Deze werd door het gemeentebestuur ontvangen op 8 juli. In de brief werd gevraagd om te laatste op 30 oktober de reageren. Waarom wordt dit punt dan pas behandeld op de gemeenteraad van december? De burgemeester zocht een uitvlucht in het feit dat de brief werd ontvangen tijdens verlof en zei ‘dat ze het zou meenemen’.

Zoals we dat inmiddels van haar gewoon zijn, kwam raadslid Ann Pattyn met een resem vragen voor de dag, nadat schepen Devriendt de aanpassing van het meerjarenplan had voorgesteld. Zonder echt in detail te treden, had onze fractie vooral opmerkingen over het feit dat heel wat eerder gebudgeteerde projecten serieuze meerkosten vertonen : Veltershof Veldegem (+ 1 miljoen €), Sint-Maarten Loppem (geschat +0,7 miljoen €), nieuw politiekantoor aan het POV (van 1,8 naar 3,5 miljoen €), enz. In de kantlijn vroeg raadslid Pattyn naar de stand van zaken van een aantal nog te realiseren beleidsplannen : masterplan Groene Meersen, diverse speelpleintjes, overdekte tennishal, site kinderboerderij … Geen duidelijke antwoorden, maar men zal ons (schriftelijk) informeren !

Naar aanleiding van een eerdere klacht stond er een punt op de agenda om het vastleggen van 1 bezoek per adres per week aan het containerpark aan het politiereglement toe te voegen. Raadslid Ann Pattyn gaf aan dat ze de proef op de som heeft genomen en dat er veel vrije plaatsen zijn binnen een zelfde week en daarom pleitte zij om de bewoners toch de mogelijkheid te geven om meer dan 1 keer per week naar het containerpark te gaan. Schepen Naessens motiveerde door aan te geven dat hij geen afvaltoerisme wil en dat mensen maar een container moeten huren als ze veel afval hebben…

Hierop aansluitend lag eveneens het punt van princiepsbeslissing op tafel van de overdracht van het Zedelgems containerpark aan IVBO. Raadslid Eddy De Wispelaere had zijn twijfels bij het voorstel omdat totaal niet duidelijk is wat de impact zal zijn voor de huidige parkwachters alsook de (financiële) impact voor de gebruiker van het containerpark. Logischerwijze onthield onze fractie zich dan ook bij de stemming.

Bij de beslissing over de verankering van Vivendo als woonmaatschappij in onze gemeente polste raadslid Jean-Pierre De Groodt in de rand hier van of Zedelgem in deze sociale woningen ook, naast de gebruikelijke bewoners, ruimte voorziet voor de integratie van personen die ontslaan worden uit een penitentiaire instelling. Schepen Naessens had hier geen weet van en zou het navragen.

Aan het eind van de gemeenteraad nam schepen Naessens ontslag na bijna 4 legislaturen. Zijn bevoegdheden worden overgenomen door Stijn Timmerman vanaf 1 januari 2023.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is