Gemeenteraad 26 augustus 2021

Op 7 september 2021

Na lange tijd opnieuw een fysieke gemeenteraad, mét publiek. Weliswaar nog niet in de vertrouwde raadzaal, maar voorlopig nog in de Braambeier.

Niet echt een ophefmakende agenda, al springen er een paar puntjes uit.

Verkoop GlaZ. Deze miskoop wordt nu publiek te koop gesteld. Sedert geruime tijd kon deze ruimte om veiligheids- en verzekeringstechnische redenen niet meer verhuurd worden. N-VA-raadslid Eddy De Wispelaere stelde de vraag waarom het aanpalend weiland niet tegelijkertijd verkocht wordt. Dit weiland werd destijds door de gemeente aangekocht om er een parking aan te leggen. Volgens schepen Dehaemers wordt het weiland niet terzelfdertijd verkocht omdat het omzetten naar een parking te veel tijd in beslag neemt, waardoor de verkoop vertraagd zou kunnen worden. Nochtans was de verkoop in 2024 gebudgetteerd … Aansluitend vroeg Eddy De Wispelaere zich ook af welke openbare zalen er in Loppem in de toekomst beschikbaar zullen zijn voor privéaangelegenheden, waarop schepen Dehaemers te kennen gaf dat men volop bezig is aan een project. Wij vermoeden dat het over de site Sint-Maarten gaat. Eveneens een luchtkasteel dat nog verre van gerealiseerd is…

Bij de rubriek kerkfabrieken stelde raadslid Ann Pattyn de vraag wanneer er nu eindelijk werk zal gemaakt worden van het herschilderen van de kerktoren van Sint-Laurentius Zedelgem. Volgens schepen Devriendt dient er eerst een beheersplan opgemaakt te worden. Wij volgen verder op … Daarnaast blijkt er een kink in de kabel tussen de gemeente en de aannemer die werd aangesteld voor de werken in de Sint-Martinus kerk in Loppem. Raadslid Eddy De Wispelaere drong er op aan dat de gemeente de nodige druk zet op de aannemer zodat de stellingen verdwenen zijn tegen de komende communievieringen.

Wijzigen plaatsnaam Brivibaplein. In tegenstelling tot het strijdlustig denigrerend pleidooi dat schepen Dehaemers hieromtrent hield tijdens de gemeenteraad van juli, kwam hij dit keer niet veel verder dan een wollig discours als gevolg van de storm van reacties die dit kunstwerk teweeg bracht. De meerderheid, onder leiding van schepen Dehaemers, stuurt aan op een wijziging van de naam van het Brivibaplein. Dit zonder voorafgaand gezamenlijk overleg met alle mogelijke (historisch) betrokken partijen en experten. Ook onze fractie vroeg daarom om de beslissing van dit punt uit te stellen tot na het geplande symposium. Dit voorstel werd door de meerderheid weggestemd omdat de schepen zich al geëngageerd had tegenover diverse lobbygroepen om de naam van het Brivibaplein te wijzigen. Het spreekwoord ‘bezint eer ge begint’ is blijkbaar niet van tel voor het schepencollege.

Op het einde van de gemeenteraad stelde Raadslid Eddy De Wispelaere nog een vraag i.v.m. de wegmarkeringen in de fietsstraten. Onze fractie is absoluut voorstander van deze fietsstraten, omdat ze bijdragen aan de veiligheid van de fietsers. Echter stelden wij vast dat de op het wegdek aangebrachte fietssymbolen zich aan de zijkant van de weg bevinden, waardoor de neiging zou ontstaan dat fietsers dit gaan interpreteren als fietssuggestiestroken en zodoende aan de zijkant van de weg gaan rijden, terwijl het in een fietsstraat de bedoeling is dat fietsers in het midden van de weg rijden. Schepen Dehaemers moest schoorvoetend toegeven dat de wegmarkeringen inderdaad meer in het midden zouden moeten staan… Bezint eer ge begint? De schepen kon het niet laten om toch nog een sneer uit te delen naar onze fractie door aan te geven dat er een raadslid van onze fractie in de verkeerscommissie zetelt en dat zij op de hoogte zou moeten zijn.  Hierop repliceerde Eddy De Wispelaere dat het dankzij ons raadslid is dat hij op de hoogte was, omdat er opnieuw geen verslag beschikbaar was van de verkeerscommissie.  Hij voegde er aan toe dat de schepen zich trouwens niet zo dient uit te laten, gezien hij niet echt met 2 benen in de gemeente Zedelgem staat. Pittig detail: in Veldegem werd een parkeerplaats voor een mindervalide volledig herschilderd terwijl deze persoon inmiddels verhuisd was.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is