Gemeenteraad 25 juni 2020

Op 1 juli 2020

Na twee virtuele coronaversies, waarbij burgemeester, schepenen en raadsleden van op afzonderlijke locaties deelnamen aan een digitale gemeenteraad, werd weer een ‘fysieke’ gemeenteraad gehouden.  Zaal Wilgenmeers werd vakkundig omgebouwd tot een interim raadzaal, zodat de opgelegde maatregelen door alle aanwezigen konden gerespecteerd worden.

Na de uiteenzetting van de rapportage over de organisatiebeheersing door de algemeen directeur had N-VA-fractievoorzitter Eddy De Wispelaere een bemerking bij de rubriek ‘welzijn van de medewerker’. Zo werden arbeiders van de groendienst recentelijk op sociale media met bagger besmeurd omdat het snoeiafval in Loppem na een snoeibeurt van de hagen op straat bleef liggen. De werken werden echter niet door de Zedelgemse groendienst uitgevoerd, maar wel door een externe firma die het snoeiafval pas een hele tijd later ophaalde.  Raadslid De Wispelaere gaf aan dat er al een tekort aan werkkracht is in deze dienst, en dergelijke voorvallen geen goed doen aan het moreel van de groendienstwerknemers. Daarnaast plaatste raadslid De Wispelaere vraagtekens bij de procedure waarbij de planning en coördinatie van de afspraken van de archivaris gebeurt vanuit de bibliotheek. De eertijds geroemde Zedelgemse archiefdienst wordt hierdoor gedegradeerd tot een tweederangs dienst.  Raadslid Ann Pattyn stelde zich de vraag of de ‘projectentool’ vernoemd bij het item ‘monitoring van de voortgang van de projecten’ ook aan de raadsleden van de oppositie kunnen bezorgd worden.

Volgens het jaarverslag van de Watergroep, nam deze in 2018 de beslissing om haar gemeentelijke vennoten 800 gratis drinkwatertappunten aan te bieden. Raadslid Pattyn stelde de vraag of Zedelgem hier op heeft ingeschreven. Volgens schepen Verhaeghe werd dit voorgelegd aan de sportraad en aan de jeugdclubs en was er schijnbaar geen interesse. Toch wel vreemd…

Het nieuw reglement ‘werkingssubsidies seniorenverenigingen’ werd ter goedkeuring voorgelegd. Enkele senioren hadden fractieleider De Wispelaere aangegeven dat er weinig dialoog en zeker geen consensus was over het nieuwe reglement. De senioren voelden zich bijgevolg buitenspel gezet. De Wispelaere hield daarom een pleidooi om de beslissing hierover uit te stellen. De voorzitter schorste voor korte tijd de gemeenteraad, waarna de meerderheid zich terugtrok om over het uitstel te beraadslagen en uiteindelijk het uitstel toe te staan. Schepen Goes grijpt bijgevolg de opportuniteit om het reglement met de senioren samen grondig te (her)bespreken.

Bij de OCMW Raad sprong vooral de toetreding tot Welzijnsvereniging De Blauwe Lelie in het oog.  Onze fractie is er van overtuigd dat toetreding van ’t Lijsternestje en ’t Kaboutertje voordelen zal bieden voor een kwaliteitsvolle opvang en werking. Echter verliep de communicatie over dit onderwerp totaal verkeerd volgens raadslid Jean-Pierre De Groodt. Ouders van betrokken kinderen ontvingen al een schrijven betreffende deze toetreding, nog vóór dit goedgekeurd werd op de gemeenteraad. Volgens De Groodt lijkt het logisch dat er eerst wordt goedgekeurd en pas daarna wordt gecommuniceerd. Blijkbaar was het schepencollege bang dat er vooraf info zou verspreid worden, vooraleer betrokken ouders geïnformeerd zouden worden. We kunnen ons bijgevolg de vraag stellen waarom alle raadsleden aan het begin van de legislatuur dan een deontologisch code goedgekeurd hebben …

We houden de vinger aan de pols !

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is