Gemeenteraad 24 september 2020

Op 30 september 2020

Ook dit keer een ‘coronaproof’ gemeenteraad in de Braambeier, en wellicht niet voor het laatst. Er kwamen weinig wereldschokkende punten aan bod. De belangrijkste halen we hieronder aan.

Financiën – kerkfabrieken 

Hier merken we een positieve tendens. Er wordt minder opgesoupeerd dan initieel gebudgetteerd. Anderzijds kunnen we ons de vraag stellen of de budgetten telkens niet te hoog ingesteld zijn. Op onze vraag of er inmiddels verdere info gekend is op de herbestemming van de kerken, kregen we het antwoord dat er door het bisdom hieromtrent nog geen verdere stappen werden gezet, omwille van corona. Eerder werd op sociale media kritiek gegeven over de bedenkelijke staat van de kerktoren in Zedelgem dorp. Blijkt dat zodra er subsidies ter beschikking worden gesteld er een beheersplan zal opgestart worden dat resulteert in een renovatieplan… Hoop doet leven.


Financiën – Opvolgingsrapportering 1 ste semester 2020  

Onze fractie had blijkbaar als enige zijn huiswerk gemaakt, en de desbetreffende cijfers goed onder de loep genomen, gezien er uit geen enkele andere hoek opmerkingen kwamen. Raadslid Ann Pattyn trok stevig van leer. Slechts 7 % van de gebudgetteerde investeringen in materiële vaste activa werd uitgevoerd ! Voor immateriële activa bedroeg dit 15 %. De schepen van financiën kon dit enkel beamen en verwees naar corona als voornaamste reden … Pijnlijker werd het toen de schepen inhoudelijk moest doorverwijzen naar de desbetreffende schepenen. Een paar voorbeelden. Er werd € 125.000 gebudgetteerd voor de herstelling van de vloer in sporthal De Strooien Hane in Loppem, terwijl bleek dat dit totaal overbodig was omdat een kleine ingreep voldoende was. Een geplande studie i.v.m. het cultuurcentrum is nog niet gebeurd. De plannen aangaande de kinderboerderij zijn nog niet aan bod gekomen. Het masterplan voor de Groene Meersen is nog niet af, en er kon ook geen einddatum op geplakt worden. Daarnaast kon men ons het globaal bedrag van de extra voordelen voor het personeel (2 de pensioenpijler van 2 naar 2,5 %, maaltijdcheques van 6 naar 8 euro, Zedelgembon van 100 € per personeelslid) nog niet bezorgen... Ook heel wat te realiseren verkopen bleven achterwege, omdat alles nog moet herschat worden. Het college moest met ons instemmen dat er nog een grote inhaalbeweging dient te gebeuren. Of werd dan toch niet zo goed nagedacht bij de opmaak van het meerjarenplan ?

Facilitair beheer – Levering en plaatsing zonnepalen De Groene Meersen 

Positief dat dit gerealiseerd kan worden. Wel vreemd dat schepen Naessens, die zijn dossiers doorgaans goed beheerst, niet op de hoogte was dat een eerder aangevraagde aanzienlijke subsidie hiervoor werden afgewezen …


Ruimte – Sociaal woonbeleidsconvenant 

De gemeenteraad gaat akkoord met het afsluiten van het sociaal woonbeleidsconvenant voor 60 bijkomende sociaal huurwoningen waarvan de realisatie de komende 3 jaar kan opstarten. Onze fractie stelde hierbij wel de vraag of er wel controle gebeurt op sociale fraude. Wie onterecht een sociale woning verkrijgt, pikt iemand anders plaats in. Dat is onrechtvaardig. Daarom is strenge controle op zwartwerk, niet-aangegeven eigendommen of domiciliefraude absoluut nodig. Raadslid Jean-Pierre De Groodt polste ook naar de stand van zaken i.v.m. de opstart van Straatambassadeurs en Hopler. Volgens schepen Ellen Goes wordt hier volop aan gewerkt. Door de opgelopen vertraging door corona, is de opstart voorzien in november.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is