Gemeenteraad 24 oktober 2019

Op 30 oktober 2019

Naar maandelijkse gewoonte brengen wij graag verslag uit van onze tussenkomsten en vragen op de gemeenteraad. De meerderheid werd ook dit keer verschillende keren naar tekst en uitleg gevraagd door onze raadsleden. Mocht jij ooit een probleem of vraag hebben, laat het ons gerust weten. 

Begroting hulpverleningszone 1 West-Vlaanderen 

Groot was de verwondering, toen bleek dat er geen toelichting gepland was over de begroting voor het dienstjaar 2020. Dit, terwijl het voor Zedelgem een bedrag betreft van 855.192 euro!  Brandweermajoor Bernard Diopere mocht blijkbaar van het schepencollege enkel antwoorden op eventuele vragen… Een nieuwe trend? Raadslid Eddy De Wispelaere vond dit absoluut niet kunnen. De raadsleden, en met uitbreiding alle inwoners van Zedelgem, hebben recht op uitleg hoe de gemeentegelden besteed worden. Raadslid De Wispelaere wees er ook op dat de gemeenteraadsleden presentiegeld ontvangen om de gemeenteraad voor te bereiden, alsook om de gemeenteraad actief mee te volgen. Ook de aanwezigen die naar de gemeenteraad komen luisteren, hebben recht op informatie. Anders heeft het geen zin om een openbare zitting te organiseren.

Bomenplan Zedelgem

Onze fractie is tevreden dat er uiteindelijk een visie geformuleerd wordt wat betreft het groen in onze straten. Raadslid Jean-Pierre De Groodt vindt echter dat dit plan niet ambitieus genoeg is.  Nergens wordt verwezen naar milieuvriendelijke huizen met (dak)vegetatie. Ook van de optie om een begraafbos aan te leggen is geen spoor te bekennen.

Kunstgras Groene Meersen, gebruiksovereenkomst met permanente gebruikers  

Vanuit onze fractie wordt toegejuicht dat, naast permanent gebruiker Excelsior Zedelgem, ook andere verenigingen gebruik kunnen maken van de nieuw accommodatie. Uiteraard vraagt dit om een gebruiksovereenkomst. Daarentegen is het niet correct dat Excelsior Zedelgem zou moeten opdraaien voor schade die veroorzaakt wordt door externen, volgens raadslid Eddy De Wispelaere. Wie zal controles uitvoeren na het gebruik door externen? Is deze taak niet weggelegd voor de sportdienst of de dienst Facility?  Schepen Verhaeghe neemt deze bemerking mee naar de sportraad.

Raadslid De Groodt had nog een vraag i.v.m. recente klachten over het bedrijf Meubar

De “omwalling” van het bedrijf zou niet volgens de regels zijn.  Op bepaalde plaatsen bedraagt deze een stuk meer dan de voorgeschreven 4 meter, wat een impact heeft op het landschap van de Moubeke.  Daarnaast werd ook al geur- en geluidshinder in de nabijheid van het bedrijf vastgesteld.  Schepen Naessens gaf te kennen dat er momenteel een procedure loopt tegen het bedrijf, en dat hij in het kader daarvan geen commentaar mag geven. Wij volgen verder op!

Goedkeuring notulen vorige vergadering 

Tijdens de vorige gemeenteraad gaf raadslid De Wispelaere al kritiek op het feit dat er geen interne en/of externe adviezen waren betreffende het agendapunt Intergemeentelijke samenwerking Ginter. Achteraf werd het intern adviesverslag van 11 (elf !) pagina’s doorgestuurd.  Raadslid De Wispelaere beklemtoonde nogmaals dat hij het ongehoord vindt dat dit advies niet werd meegestuurd voorafgaand aan de beslissing in de gemeenteraad.  Bevoegde schepen Verhaeghe repliceerde dat het om een “adminstratieve vergetelheid” ging. Algemeen directeur Sabine Vermeire probeerde nog de meubels te redden door aan te geven dat zij in die periode een aantal weken met verlof was geweest. De Wispelaere maakte de opmerking dat N-VA hier niet de administratie beschuldigd, maar dat de betrokken schepenen of burgemeester binnen hun bevoegdheden van samenwerking met adviesraden, zelf met de betrokken diensten moet samenzitten om het dossier correct en volledig op de gemeenteraad over te maken.

Daarna volgde een spervuur van kritiek. Ook de beleidsnota cultuur werd niet naar de raadsleden doorgestuurd, alsook de gevraagde status van de trage wegen. Volgens de gezamenlijke oppositie wordt veel van de vragen en opmerkingen “meegenomen” door de meerderheid en blijft het daar bij. Voorzitter Vermeulen zei “dat ze het zou meenemen”…

 

Raad voor maatschappelijk welzijn 24 oktober 2019

 

Samenwerkingsovereenkomst met Kringwinkel ‘t Rad 2020–2025

De vraag van  't Rad om de gemeentelijke tegemoetkoming van 20.000 euro op jaarbasis op te trekken naar 30.000 euro op jaarbasis werd negatief geadviseerd door de meerderheid.Raadslid De Groodt noemde dit een onterechte "sociale besparing". Men spendeert massa's geld aan studies en de index wordt her en der opgetrokken. Hopelijk wordt de tendens niet gezet in deze nieuwe legislatuur om het OCMW als aanhangseltje te beschouwen en stiefmoederlijk te behandelen.  Het is de taak van de gemeente om de sociale zorg optimaal alle kansen te geven!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is