Gemeenteraad 24 juni 2021

Op 14 juli 2021

Vervanging van een ontslagnemende schepen

Volgens voorzitter Charlotte Vermeulen nam schepen Verhaeghe ontslag om ‘persoonlijke redenen’. Burgemeester Vermeulen trad haar bij en voegde er aan toe ‘dat men pas weet wat een schepenambt inhoudt vanaf het moment dat men het uitoefent’. Wat zich juist binnen de muren van het schepencollege heeft afgespeeld, daar blijft het voorlopig naar gissen. Volgens raadslid Eddy De Wispelaere vond men het vreemd dat onze fractie de voormalige schepen had bedankt, terwijl het schepencollege te kennen gaf dat onze fractie hem tijdens eerdere gemeenteraden het vuur aan de schenen legde. Dat is inderdaad telkens gebeurd, maar wel degelijk in verband met de dossiers waarvoor hij bevoegd was en de voorgelegde stukken. Eddy De Wispelaere gaf nog aan dat voormalig schepen Dirk Verhaeghe waarschijnlijk niet terecht kon bij de nodige ‘warme William’ waar hij een antwoord kon krijgen op zijn vragen.  Schepen Naessens  repliceerde dat ‘er een proces wordt gemaakt van mensen en dat dit niet het forum is voor een gemeenteraad.’ Schepen Haesaert sloot aan door te verklaren dat iedereen binnen het college dezelfde richting uitkijkt. Schepen Dehaemers besloot door te zeggen dat dit college één van de beste is die er ooit is geweest. Kortom, geen vuiltje aan de lucht (aldus CD&V).  Wie de politiek in Zedelgem van vrij dichtbij volgt, weet wel beter… Uiteindelijk vond ook de voorzitter dat dit niet het forum is om dit te bespreken. Niet het forum om dit te bespreken ? Dit is een agendapunt. De Gemeenteraad is samengesteld met gemeenteraadsleden die gekozen zijn door de Zedelgemnaars. Die Zedelgemnaars hebben recht op de juiste informatie.

Onze fractie wenste schepen Geert Verhegge veel succes, maar raadslid Eddy De Wispelaere gaf hem onmiddellijk wat huiswerk.  Vooreerst gaf hij de nieuwe schepen te kennen dat wij nog steeds geen duidelijk antwoord hebben gekregen op onze eerdere vraag hoe en aan wie de steun van 250.000 euro van de Vlaamse overheid exact werd verleend. Ook vroeg ons raadslid wanneer we nu eindelijk het eerder beloofde masterplan van de Groene Meersen te zien zouden krijgen. Als voormalig schepen van jeugd vroeg de N-VA-fractie al tijdens vorige legislaturen aan schepen Verhegge om inspanningen te leveren voor de speelpleinen. Raadslid De Wispelaere gaf de nieuwe schepen eveneens het advies om het verslag van de vorige cultuurraad eens goed te lezen omdat daarin vermeld staat dat de voormalige schepen zijn uiterste best deed tijdens de raden, maar dat er tijdens volgende stappen blijkbaar problemen rezen.

Organisatiebeheersing -Periode januari 2020-juni 2021 -Rapportage

Voor de realisatie van de doelstellingen van een gemeente zijn er werkwijzen en processen nodig. Daarom wordt een systeem aan maatregelen opgezet om te voorkomen dat de doelstellingen niet gerealiseerd worden, aldus de algemeen directeur. We krijgen een bloemlezing voorgeschoteld, die moet aantonen hoe teamwork en interne organisatie tot een goed resultaat leidt. Raadslid Ann Pattyn vroeg naar de toestand van de voortgang van de projecten waarover onze fractie destijds al had gevraagd of àlle raadsleden inzage zouden kunnen krijgen waarop de directeur aangaf dat het aan het college was om daar op te antwoorden … We zijn nog steeds in blijde verwachting. Daarnaast haalde Ann Pattyn aan dat in het document van de organisatiebeheersing 21 keer het woord ‘welbevinden’ en 16 keer het woord ‘welzijn’ vermeld staat. Daar tegenover stellen wij vast dat er heel wat vacatures zijn in de administratie, dat mensen met een lange staat van dienst plots de administratie verlaten, dat een schepen plots opstapt.  Is er dan zo veel ‘welbevinden’ binnen de administratie ? Raadslid Eddy De Wispelaere vroeg tijdens de vorige gemeenteraad al of het niet stilletjes aan tijd wordt om een aparte raadscommissie op te starten om de situatie eens door te lichten. Volgens schepen Naessens is de manier waarop het personeel momenteel wordt opgevolgd en opgevangen, uniek. Op onze vraag om ons cijfergegevens te bezorgen van het verloop binnen de administratie antwoordt schepen Naessens duidelijk geïrriteerd wat wij dan wel met die cijfers wensen aan te tonen. Ook hier vindt de schepen deze gemeenteraad niet het forum om hier over te praten… Vreemd toch.  Als het iets te warm wordt onder de voeten van het college, dan is de gemeenteraad plots geen forum meer om een probleem te bespreken.

Organisatiebeheersing -Informatieveiligheid –Uitvoering plan van aanpak en planning

Op dit technisch vlak werden al flink wat stappen gezet, maar er is nog wat werk aan de winkel.  Raadslid Jean-Pierre De Groodt voegde toe dat er op sociaal vlak ook een meldingsplicht is van incidenten die zich voordoen (agressie op het onthaal, agressie op het containerpark, valincidenten van rusthuisbewoners, …) en dat hiervoor de nodige aandacht moet zijn. Uit registratie van de incidenten kunnen lessen getrokken worden. Schepen Goes zal de nodige info verstrekken.

Financiën -Jaarrekening dienstjaar 2020 –goedkeuren deel OCMW en vaststellen deel gemeente

Na de uitgebreide uiteenzetting van schepen Ann Devriendt had raadslid Ann Pattyn een aantal vragen in petto. In eerste instantie vroeg ze de schepen om een overzicht te bezorgen van de subsidies die aan de verenigingen bezorgd werden uit de kas van de Vlaamse Overheid. Er wordt ook gewag gemaakt van een masterplan van de Groene Meersen.  Na de belofte dat we dit vorig jaar in augustus zouden ontvangen, stelde Ann Pattyn opnieuw de vraag wanneer we dit nu eindelijk te zien zouden krijgen. Schepen Naessens gaf aan dat dit een bevoegdheid is van de nieuwbakken schepen Verhegge en dat dit opnieuw moet bekeken worden en dat er later zal teruggekoppeld worden … Ook stelde Ann Pattyn een vraag i.v.m. de stijging van de loonkost (ondanks dat personeel stempelde omwille van Covid). De financieel directeur antwoordde hierop dat dit te maken heeft met subsidies die op een andere rekening geboekt werden, waardoor een ander beeld ontstaat. De juiste vergelijkingscijfers zullen ons bezorgd worden.

 

Personeel -Personeelsformatie -Wijziging

Onze fractie vindt dat de personeelskost goed gemonitord dient te worden. De creatie van een nieuwe functie ‘diensthoofd technische dienst’ zorgt voor een aanzienlijke recurrente verhoging van de loonkost. Daarom vroeg raadslid Ann Pattyn of er geen mogelijkheid bestaat om deze functie te laten voeren door een reeds bestaand lid van de administratie, mits herverdelen van een deel van de taken. Het document van het management team vermeldt trouwens geen enkele visie m.b.t. die extra functie en de financiële impact op administratieve loonkost. Aanvullend vroeg Ann Pattyn in welke mate onze gemeente nu eigenlijk beschikt over een ambtenaar voor lokale economie die de lokale handelaars en bedrijven kan ondersteunen en begeleiden waar nodig. Hierop moest schepen Ann Devriendt schoorvoetend toegeven dat Zedelgem eigenlijk niet beschikt over een specialist die zich ontfermt over lokale economie. De schepen voegde er zelfs aan toe dat ze hier voor zelf al 2 jaar vragende partij is. Diverse facetten zitten volgens haar verspreid over verschillende diensten. Hopelijk zal de ‘economische studie’ uitwijzen dat Zedelgem duidelijk onvoldoende scoort.

Naar aanleiding van een vraag van Vooruit-raadslid Günther Descheemaecker in verband met het monument 'De Letse bijenkorf' waande schepen Dehaemers zich warempel in de rechtbank.  De manier waarop hij het raadslid aanpakte had veel weg van een slotpleidooi van een aanklager op een assisenproces. Misschien niet het juiste forum ? Inmiddels kwam dit item afgelopen week ook voor in het Vlaams Parlement. Minister Somers sprak ondertussen met onze burgemeester en er werd besloten dat historici zich over deze kwestie zullen buigen en dat de naam van het plein veranderd zal worden.

Raadslid Ann Pattyn stelde ook nog een vraag over de beschikbaarheid van het mobiel AED-toestel dat destijds door de N-VA-afdeling aan het gemeentebestuur geschonken werd. Volgens de burgemeester is dit toestel nog steeds aanwezig en wordt het ter beschikking gesteld. Daarnaast vroeg Ann Pattyn eveneens om opnieuw werk te maken van opleidingen omtrent het gebruik van een AED-toestel.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is