Gemeenteraad 22 oktober 2020

Op 28 oktober 2020

Afgelopen donderdag ging de coronaproof gemeenteraad door in de Braambeier.  Een overzicht van onze tussenkomsten.

 

Bijdrage gemeente Zedelgem in de Hulpverleningszone 1.

Zonecommandant Filiep Dekiere kwam de begroting voor 2021 toelichten. Fractieleider Eddy De Wispelaere vroeg aansluitend of een voorpost in het POV in Zedelgem een toekomstige optie is. Volgens de commandant worden 92.8 % van de kadastraal vastgelegde objecten momenteel binnen de norm (14 of 16 minuten) bereikt met de huidige bezetting. Er zijn plannen om een kazerne te voorzien in Varsenare, waardoor de dekkingsgraad in dat geval zelfs zou oplopen tot 98 %.

Bijdrage gemeente Zedelgem in de politiezone

Korspschef Veerle Dhont gaf duiding bij de begroting van 2021. Raadslid De Wispelaere hield daarna een pleidooi voor meer aanwezigheid van de wijkagent in het straatbeeld. Ook werd de vraag gesteld om de eenvormigheid rond de schoolomgeving te uniformiseren binnen de politiezone. In Oostkamp wordt de schoolomgeving door duidelijke wegmarkeringen aangekondigd, terwijl we het in Zedelgem met de kleine groene poppetjes moeten stellen. Na maanden aandringen kreeg onze fractie uiteindelijk ook de cijfers van het aantal ongevallen door, die aan de basis liggen van de beslissing van de meerderheid, om een hoekhuis aan te kopen en af te breken omwille van de ‘veiligheid’. Het gaat welgeteld amper om 6 ongevallen sedert 2012! In die optiek pleitte De Wispelaere dan ook dat de politiezone een adviserende rol zou kunnen spelen in het kader van beslissingen betreffende verkeersveiligheid.

Overheidsopdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten - Ophaling en/of verwerking van in het containerpark selectief ingezameld afval - Periode 03/2021 t.e.m. 02/2022

Dit betreft de bepaling van de voorschriften voor de aanbesteding voor de ophaling en verwerking van het afval op het containerpark. Raadslid De Groodt stelde hierbij de vraag hoe bepaald wordt hoeveel kilogram of kubieke meter afval in de containers zit, gezien er voor- en nadien niet gewogen wordt. Volgens schepen Naessens beschikt de vervoerder(s) over een weegbrug zodat zij de nodige registraties kunnen doen. Daarnaast gaat men er van uit dat een bepaald containertype een ‘bepaald’ aantal kubiek kan bevatten. Echt neutraal en correct lijkt deze meetmethode niet volgens onze fractie.

Zowel voor Imewo als voor TMVS werd een raadslid als vertegenwoordiger en een plaatsvervanger aangeduid om te zetelen in beide organisaties. Raadslid De Wispelaere gaf te kennen dat onze fractie hier niets op tegen heeft, maar dat wij jammerlijk wel hebben moeten vast te stellen dat bij een recente Algemene Vergadering van Vivendo noch de vertegenwoordiger noch de plaatsvervanger aanwezig waren. Dit terwijl de vergadering doorging op Zedelgems grondgebied …

Openbare werken - Overeenkomst met Aquafin nv en studiebureau Jonckheere in kader van riopact voor heraanleg van de Ruddervoordestraat

Bij dit punt vroeg raadslid De Wispelaere of er voldoende aandacht zal besteed worden aan de fietspaden en voetpaden, gezien deze zich momenteel in zeer slechte staat bevinden. Volgens schepen Haesaert zal hiervoor met alle partijen worden samengezeten en zal het AWV instaan voor de fietpaden en de gemeente voor de voetpaden.

Raadslid De Wispelaere polste, naar aanleiding van de dag van de trage wegen, bij schepen Naessens naar de stand van de trage wegen in Zedelgem. Volgens de schepen wordt alles in het werk gesteld om alle groene zones van Zedelgem met elkaar te verbinden met trage wegen.

Gezien de maatregel van de sluiting van de horeca, stelde raadslid Pattyn de vraag of het misschien nuttig zou zijn om her en der tijdelijke toiletten te instaleren langs de wandelwegen zodat wandelaars de mogelijkheid hebben om hun behoefte te doen. Het voorstel werd door schepen Haesaert afgeketst omdat volgens hem een probleem ontstaat qua onderhoud en ontsmetting van de toiletten.

Tijdens OCMW-raad vroeg raadslid Pattyn welke maatregelen er getroffen zullen worden voor de bejaarden tijdens de ‘semi-lockdown’. Idem voor wat betreft intra familiair geweld. Volgens schepen Goes worden maaltijden nu aan huis gebracht en is er een werking voor +80-jarigen. Daarnaast wordt een kwetsbaarheidslijst opgesteld en worden pakketten verdeeld via de seniorenwerking. Wat het intra familiair geweld betreft, wordt vooral curatief gewerkt, niet preventief. Er is ook een samenwerking met de politie.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is